Tim Lothar – Swedish

PortRättet: Tim Lothar

Jag fick tillfälle till ett möte med Tim Lothar i samband med en spelning i Lund i november. Han hade välvilligt erbjudit sig att visa mig lite gitarrtricks och det blev också tid över att prata lite allmänt.

Tim Lothar är den etablerade rocktrummisen som en dag efter 25 år reste sig från trumsetet, köpte sig en gammal gitarr och började lira akustisk rootsblues. Bara så där. Jag undrade om han inte hade lärt sig spela lite gitarr när han var yngre, men nej, hans enda erfarenhet av gitarr var när han var 17 år, berättade han. Då hittade han en elgitarr i en container, tog hem den och öste några enkla ackord på den. När sedan en sträng gick sönder slängde han den igen. 

Det var först flera år senare, när en bekant bjöd hem honom för att lyssna när han spelade rootsblues som något slumrande väcktes i honom – han kände att det är ju detta jag vill göra. Det är nu 13 år och fem CD’s sedan. Idag turnerar han med sin musik över hela Europa. 

Redan 2008 blev han utnämnd till ’årets danska bluesnamn’ och året efter fick han utmärkelsen ’bästa danska bluesutgåva’ för CDn ‘In It For The Ride’. 

Han har utvecklats från att spela covers av de gamla 20- och 30-talshjältarna till att skriva och framföra sin egen musik. Hans låtar är alltid berättande historier från hans eget liv. 

På scen använder han två gitarrer; en enkel 60-tals Dobro Resophonic i bucklig plåt och en välanvänd Gibson L1 från 70-talet, men de låter fantastiskt tillsammans med hans själfulla röst!

På scenen bär han alltid en Stetson-keps på huvudet och han är intensiv och personlig då han berättar historier om sitt liv som han sedan utvecklar i sina sånger. En specialitet som påminner oss om hans bakgrund som trummis är att han oftast stampar takten med högerfoten ovanpå sitt gitarrfodral under vilket han har lagt en mikrofon. Jo, han stampar även med den andra i golvet, van som han är vid både bastrumma och hi-hat.

Ibland dyker han upp på Åmål’s Bluesfest men tyvärr är det väldigt sällan han har spelningar i Sverige. Jag håller tummarna att MCBC åter lyckas boka in honom till tältet en dag!

Diskografi 

Cut To The Bone (2006)

In It For The Ride (2008)

Two For The Road (2009) med Peter Nande på munspel

Stories (2012)

Blues From The North (2013) med Holger ’Hobo’ Daub på munspel 

…och, nu är ännu en skiva på gång!

Tim Lothar medverkar dessutom i ’Blues Jamboree’ på deras två live-CD’s ’Grab A Root And Growl’.