Peter Nande (In Swedish)

Peter Nande: The Man In The Middle 

Av Johnny Petersen (2017)

När man lär känna den danska bluesscenen är det omöjligt att missa Peter Nande. Han dyker upp lite överallt. Det är en man med många järn i elden och har blivit lite av en fixare i de danska blueskretsarna.  

Det började redan i tonåren med ett munspel. Han lånade böcker om Sonny Boy Williamson och Sonny Terry och försökte förtvivlat få ljud i sitt munspel men det tog flera år att förstå hur man skulle göra. Till slut insåg han att han behövde bättre förebilder och som 20-åring flyttade han därför till Köpenhamn för att lära sig mer om blues. Och där har han varit nu i 28 år.

Vid sidan om sitt jobb som ingenjör har han hunnit med att turnera med eget band, medverkat på ett 10-tal skivor och jammat med de flesta på den danska scenen. Redan 2007 blev han utnämnd till ’årets bluesartist’ av Copenhagen Blues Festival och med  åren har han utvecklats till att bli mycket mer än bara en enskild musiker. Idag är han även låtskrivare, bokare och skivproducent.  

Genom sitt engagemang har han lyckats samla ett gäng musiker och band runt sig som Tim Lothar, Svante Sjöblom och Big Creek Slim, åt vilka han gör promotion, ordnar spelningar och spelar in skivor.  Han erkänner att det blir lite mycket ibland. Ibland är han så upptagen med att lyfta fram andra artister att han glömmer sig själv.

Men han har samtidigt anledning att vara lite stolt. Senaste CDn han producerade var med Big Creek Slim och den blev utsedd till ’årets danska bluesutgåva’  och fick också topprecensioner i utlandet. Just nu producerar han två album med veteranen Truls Jensen och bluesdrottningen Miriam Mandipira. 

Hans eget projekt, Blues Jamboree, växte naturligt fram genom hans kontaktnät. Det är en löst sammansatt grupp med upp till tio medlemmar och fungerar som en familj, alla deltar på lika villkor och alla bidrar med något, som bokningar, övernattningar, transporter eller utrustning. Gruppen har ett stort åldersspann. Pianisten och gitaristen Truls Jensen är 70 år och de andra varierar i ålder ner till 33 år. Peter Nande gillar att de kan ha roligt och lära av varandra oavsett ålder. Åldersmannen Hugo Rasmusen var tidigare också med men gick ju tyvärr bort för ett drygt år sedan, 75 år gammal.

För att utveckla sitt eget musicerande och låtskrivande har han gjort ett antal studiebesök på andra sidan Atlanten. Där samarbetar han med några musiker i Californien och ett antal skivor finns inspelade därifrån. Bland de intressanta projekten de arbetat med är riktigt gamla förstärkare och mikrofoner och den kunskapen har han burit med sig hem. 

Men hans fascination finns inte bara hos gamla förstärkare. Ibland har han leksaksdjur med sig på scenen och jag var tvungen att frågade var han fått de idéerna ifrån? Nande förklarar att det började med att han hittade en plastkyckling som lät kul och när han sedan fick en plastgris av kollegorna så fick han skapa ett litet skämt om kycklingen och grisen. Det blev till ett solonummer.  Nu har publiken börjat fråga efter grisen så den har blivit ett slags image. 

En gås figurerar också på spelningarna. Den har blivit en maskot för Blues Jamboree och Nande menar att den symboliserar hur bandet fungerar – när gäss flyger finns det alltid en ledargås som flyger längst fram och de andra glider på luftströmmen från dess vingar. Efter ett tag byter de plats och på det sättet hjälps man åt att dra lasset! Gåsfilosofi som blir till bluesmusik!

Även om det innebär mycket arbete och samordning så är Nande glad för att han inte, som så många andra, har lagt munspelet på hyllan på grund av familj och yrkeskarriär.  Det är nog många andra som är glada för det också. 

Bild(?)Det är en man med humor och ibland dyker även en tvättbalje-bas upp.

Skivor:

NANDE & THE BIG DIFFERENCE – 2000

BIG BOY BOOGIE California Sessions Vol. I – 2006

JELLY BEAN BABY California Sessions Vol. II – 2009

Rootin’ Around California Sessions Vol. III – 2015

Samt två skivor med Blues Jamboree 2014, två med Big Creek Slim 2015 och 2016 samt en med Tim Lothar 2016.

Uppdatering:

Nande har sedan detta skrev gått vidare med nya projekt, framför allt ”The Cornbread Project”, en idé om att modernisera countrybluesen uttryck, tillsammans med basisten Laust Krudtmeyer Nielsen. Detta har resulterat i CD’n ”Catawampus” 2019.