Homesick Mac (På Svenska)

Dragan Ružić Macan – Homesick Mac

Av Johnny Petersen 

Vissa artister tar sin musikstil på större allvar än andra. När det gället att bevara och framhäva den stil av akustisk gitarr som vi kallar för Country Blues så ställer sig Dragan Ružić, mer känd som Homesick Mac, i frontlinjen.

Dragan, född 1960 i staden Subotica i tidigare Jugoslavien, nu Serbien, började spela gitarr tidigt i sitt liv. Medan han ännu var tonåring så spelade han både gitarr och bas i flera band, och 1983 skapade han The Blues Trio tillsammans med den fenomenale munspelaren Pera Joe (Patar Miladinovic) och mandolinisten Kuki  (Zoran Katrinka). Fem år senare blev de ”The Smallest Blues Trio In The World” då Kuki lämnade bandet. The Blues Trio blev kända som det första akustiska blues/folk-bandet i Östeuropa och de gav ut ett par kassett-inspelningar, en LP och tre CDs mellan 1987 0ch 2006.

Under några år bodde och spelade Dragan växelvis i Serbien, Tyskland, Danmark och Sverige. När inbördeskriget bröt ut i Jugoslavien valde Dragan att inte återvända och stannade kvar i Tyskland för att undvika den inkallelse till militären som väntade hemma i Subotica. 1992 flyttade han så permanent till Sverige och Helsingborg när han mötte sim blivande hustru på en koncert. ”Tru love at first sight” hävdar han i en intervju med Bluesbulletinen. Snart därefter spelade han in sin första solo CD.

Under 1995 träffade han den Brittiske slide-virtuosen Sam Mitchell på Mojo Blues Bar i Köpenhamn. De klickade direkt och satt snart in på varandras spelningar, både upplevande en speciell kemi som endast sällan upplevde med andra. Inom ett år spelade de in en CD och spelade ofta tillsammans fram till 1999. De höll tät kontakt tills Mitchells förtidiga död 2006. Dragan älskar att berätta historier från deras tid tillsammans.

Under sin kariärr har Dragan också spelat med andra välkända blues-artister, inkluderande Louisiana Red, John Hammond, Keith Dunn, Johnnie Mars, Micky Waller såväl som hela den danska och svenska blues-eliten. Vid ett par tillfällen har Dragan och turnerat i Ryssland tillsammans med Pera Joe såväl som runt om i Östeuropa.

Dragan har under åren blivit välkänd som slide-spelare och under sju år blev han inbjuden att hålla workshops vid The Blues Week i England, arrangerat av The European Blues Association, tillsammans med Michael Messer bland andra. Under de sista åtta åren har han arrangerat sin egna ”Guitar Retreats” på Ven. Dessa retreater, avhållna på whisky-destilleriet, hålls under tre dagar i slutet på juli och blivit en årlig mötesplats för akustiska gitarr-spelare från hela södra Sverige. Nu under Corona-pandemin så planerar han att genomföra retreaten digitalt.

Till vardags hjälper Dragan unga blivande musiker i Malmö och Helsingborg att utvecklas och han har blivit ett välkänt och populärt ansikte dessa städers musikliv.

Under flera år nu har Dragan samarbetat med master luthier Michael Sandén, varande en förespråkare för dennes exklusiva gitarrer på de stora gitarr-mässorna runt om i Europa. Som om inte allt detta var nog har den alltid lika energiska Dragan börjat uppträda tillsammans med sångerskan Maria Stille, under namnet The Delmore Sessions, fokuserande på s.k. Old Timey Music.

När han slutligen får frågan vilken internationell artist han skulle vilja bjuda hit och spela tillsammans med, blir hans svar, ”Det är en tuff en. Om jag kunde återuppväcka de döda så skulle jag bjuda hit Mississippi Fred MacDowell och Blind Willie McTell. De levande? Nå, jag uppskattar att jamma med många människor men om jag verkligen skulle skala ner till kolleger jag spelar med alldeles för sällan så skulle jag verkligen vilja bjuda hit John Miller och Mike Dowling. De är båda så mångsidiga med många olika stilar och tekniker. Jag älskar deras spelande och deras arrangemang och har varit ett stort fan av dem under många år nu.”

Varför bör man lyssna på Dragan/Homesick Mac? Enkelt svar. Hans musik är inte bara kompetent utan även glad, livlig och energisk, vilket reflekterar hans personlighet. Den får dina gamla fötter att röra sig med ett leende i ditt ansikte—-